מגזין אישה - איתך בכל זמן!

בלה בלייכר התאלמנה, התאבלה, יצאה לדייטים ושינתה קריירה

בלה בלייכר, צילום דני בכר
בלה בלייכר: "אני מקווה שהשירים שלי יהיו בפלייליסט האישי של אנשים"

"אני מקווה שהשירים שלי יהיו בפלייליסט האישי של אנשים"
הסופרת והמוזיקאית בלה בלייכר מוציאה אלבום חדש הכולל שירים ססגוניים, שכתבה בסגר
הראשון והקליטה במשך שלושה חודשים בלבד ובהם היא מציגה באופן סאטירי צד שונה לאהבה

מאת: יהורם גלילי

כשנה לאחר שהפכה לאלמנה בעקבות פטירת בעלה שלמה ממחלה קשה לפני כשלוש שנים, החליטה הסופרת והמוזיקאית בלה בלייכר לצאת לדייט. למרות היותה אלמנה, היא מעידה על עצמה כי המאפיינים הבולטים באישיותה הם יצירתיות ושמחה. "הבנתי שבדיעבד הייתי צריכה לכך זמן: שנה להתאוששות על כל עשר שנים של זוגיות טובה בה היינו ביחד 28 שנה. התחלתי ללמוד קורסים העוסקים בהיבט רגשי ובהתמודדות עם טראומה שמאוד סייעו לי. החלטתי לתת מקום למחשבה חדשה לנושא הזוגיות ולגלות את עצמי בתוכה, בלי לחץ לגבי השאלה האם האהבה תגיע או לא. אני אדם שלם ומאז שהתאלמנתי בניתי לעצמי מערך גדול של חברות חדשות, חלקן בפרק ב' בזוגיות, וגם חברים ישנים. אני אוהבת את כולם". 

במהלך הסגר הראשון כתבה בלה שירים ססגוניים שהקליטה במשך שלושה חודשים בלבד. זאת כחלק מאלבום שהוקלט באולפן של המוזיקאי ניר בכר בראשל"צ. בכל שיר היא מציגה באופן סטירי צד שונה לאהבה, אותה חקרה רבות, לצד התמודדות עם קשרים בינאישיים בהם היא נוגעת מתוקף היותה מאמנת עסקית ואישית העוסקת רבות ב"חשיבה מחוץ לקופסה". היא ,תקיים ערבי מפגש ושיח על אהבה – לפנויים ופנויות וגם לזוגות – בשם "קוקלה" שמשמעו מתוקה – בובה בספניולית, שמטרתם ליצור ולדבר אהבה.

בלה, בת 55 מראשון לציון ואם לשני ילדים בני 22 ו-25, פיתחה ערכות חשיבה בתחום היצירתיות והמוטיבציה וכתבה שלושה ספרים עם שותפים שתורגמו למספר שפות ונמכרו ברחבי העולם: "לחשוב כמו זברה" (נכתב עם שרי בראל, יועצת חדשנות, תורגם לאנגלית, יפנית, סינית, פורטוגזית ואיטלקית וכולל משחקי חשיבה למנהלים שמועברים בסדנאות ביפאן ובהולנד); משחקי הכוחות" (נכתב עם לביא סיגמן, עו"ד וסטארט-אפיסט) העוסק במוטיבציה כשדרך המתודולוגיה של כלי החשיבה ניתן ליצור מפות כוח למיקוד במטרה וביעדים ומלווה בערכת משחק למנהלים המתורגם לאנגלית); "על זאבים פיות ואנשי עסקים" (נכתב יחד עם היועצים העסקיים ישראל טופר ויפעת יפה גיל ומלמד עסקים דרך אגדות הילדים); וספר בעברית בשם "זהבה ושלושת הדגדובים" נכתב עם לביא סיגמן ומספר את סיפורה של זהבה ושלושת הדובים כאילו התרחש בים.

בלה: "הגעתי ממנהל עסקים, ובמקביל אני יוצרת, חוקרת, סופרת ומאמנת. הספרים שכתבתי הם למעשה ספרים עסקיים בהם אני מלמדת איך להיות יצירתי ועל מוטיבציה. יצאתי למחקר בנושא היצירתיות וחשיבה יצירתית והוצאנו ביחד ספרים, שנמכרו ביפן ובהולנד וכוללים ערכות חשיבה. באמצעות ערכות החשיבה והחומר העיוני מקבלים כלים ואסטרטגיה ללמוד כיצד להיות יצירתי".

היא  מגלה כי יש לה סינסתזיה – עירוב חושי – תופעה בה גירוי אובייקטיבי הנתפס באופן חושי אחד מעורר חוויה סובייקטיבית בחוש אחר. כלומר, מהערבוב נוצר מיזוג קוגניטיבי בין חושים שונים. בלה: "אני רואה אותיות כצבעים. כך למשל, את האות ב' אני רואה באדום, ואילו את האות ל' בירוק. מסתבר שלפי מחקרים אנשים עם סינסתזיה (אחד ל-100 אלף באוכלוסייה) הם מאוד יצירתיים כמו: קדינסקי, ליידי גאגא ומוצרט שכתב בצבעים. רק בגיל 20, כשקראתי על כך, הבנתי שזה מה שיש לי. עד אז חשבתי שככה כולם חושבים".

השירים של בלה שונים לחלוטין בהגשה, בלחן, בדיאלוג עם השומע ובתוכן המילולי, השירים עמוקים ומכילים סאטירה ופרודיה. מאחורי השירים יש חקר עמוק על כל נושא ונושא כגון: מה מרכיב אהבה, מה הפרדיגמות שעוצרות ומפריעות ועוד. לשירים שהיא הקליטה יש מקצב שמח המאפיין את אישיותה הצבעונית. למעשה, השירים הם חלק מאלבום מוזיקלי וממופע מוזיקלי שהיא מתכוננת להריץ ברחבי הארץ – לאחר שעולם התרבות יחזור לשפיות.

בינתיים היא התחילה לקיים ברחבי הארץ – כמובן לא בימי הסגר – ערבי מפגש בבתים של פנויים ופנויות, הכוללים משחקים יצירתיים שהמציאה לשיריה. בסדנאות שהיא מעבירה יש משחקים והפעלות שונות כמו למשל: לחשוב מחשבות טובות אחד על השני, לספר סיפורים דרך אהבה עצמית ולשחק משחקי תיאטרון בהם זוג מנהל דיאלוג דרך חשיבה חיובית.

שם המופע המתוכנן שלה הוא "קוקלה". "ככה סבי קרא לי, ולדעתי צריך לבוא ברכות ובאהבה בכל קשר קרוב ומשמעותי. המופע עוסק באהבה מזוויות שונות של אהבה עצמית, אהבה זוגית ואהבה אנושית. מאוד התרגשתי לשמוע מחיילת שאני מכירה שבבסיס בו היא משרתת שומעים את השירים שלי ואוהבים אותם. אני רוצה שאנשים ירקדו את השירים שלי, יצחקו מהם, ישירו אותם והכי חשוב: יחשבו על המסר שלהם".

עד כה הוקלטו שישה שירים שהיא כתבה ואף הועלו ליוטיוב: "קוקלה""המנטור אמר""אמא שלו לא אהבה את אבא שלו""פרויד מה נסגר איתך, אח שלי?""סטרטלק", ושירה האחרון "אנחנו לא לבד". בלה מתכננת לכתוב שירים נוספים בתחומים נוספים כגון: שירי סאטירה על החיים עצמם. היא מודה כי כל דבר מעניק לה השראה: שיעורים במשפטים, שיחה בן אנשים וכל מה שהיא פוגשת יכול להיות תוכן לשיר, כשחשוב לה להשפיע דרך השירים, לעורר שיח ופתיחות לנושא מסוים חברתי או זוגי.

כיצד מקבלים ילדייך את השירים החדשים שהקלטת ומה היה אומר בעלך המנוח שלמה?
"אני מאוד גאה בעצמי על כך שתוך שלושה חודשים בלבד הוצאתי אלבום כשמעולם לא שרתי. אני יודעת לשיר רק באולפן וגיליתי שמאוד כיף לשיר. שלמה היה לגמרי 'נגנב' על זה. הבנים שלי הם אנשי הייטק שעובדים בתכנות ועוסקים במוזיקה אחרת, יותר קלאסית ופחות מוחצנים ממני. אני מקווה שהשירים שלי יהיו בפלייליסט האישי של אנשים, שישמיעו אותם בתחנות הרדיו ושירקדו לצליליהם ויצחקו. זאת המטרה העיקרית שלי. יש משמעות לשמחה ולריקוד, ממש כמו מילות השיר אנחנו לא לבד: "אין ייאוש בעולם כלל ….  אנחנו לא לבד, הבדידות לבדה בודדה, לא להיצמד לכלום".

בלה מודה כי היא כתבה שירים בנושא הזוגיות ותרבות הדייטים – במיוחד בפרק ב' של הזוגיות, מכיוון שהשירים גרמו לה לעצור במהלך חיפושה אחרי אהבה. "כולנו יצירתיים אך לא חוקרים מספיק. אני מאמנת אנשים ונוגעת בסיפורים ובקונסטלציה משפחתית, אך גם בזכות סיפורי האישי. חקרתי אהבה מזוויות שונות: פרדיגמות, דפוסים, הרגלים ויעדים, ושיריי מביאים פרשנויות שונות. לפעמים בפרק א' של הנישואין לא מפרקים בגלל הילדים, ומנגד בפרק ב' לא פעם מפרקים זוגיות בגלל הילדים. בשיריי אני מגיעה עם שאלות, כי כשיש שאלות מגיעות תשובות. אנשים תמיד נוגעים בזוגיות: חלקנו מחפשים זוגיות ותקועים, חלקנו כבר נמצאים בזוגיות אך מרגישים תקועים, ואילו חלקנו חווים תלות ופחד נטישה ונשארים כתוצאה מכך".

בשיר "אמא שלו לא אהבה את אבא שלו" (https://youtu.be/phbnaPuhPUA) היא בוחנת כיצד בוראים אהבה, ומגלה כי שורה כמו: "סבא רבא שלו לא אהב את סבתא רבתא שלה בערך 69 אחוז" ממש לא נכתבה על משפחתה. "אצלנו במשפחה היו סיפורי אהבה יפים, כמו למשל סבא וסבתא שלי שאני קרויה על שמה. סבתא שלי הייתה אישה יצירתית, יפה ואינטליגנטית שאהבה כמוני לטייל בעולם.

בשיר המשעשע "המנטור אמר" יש עצות מצחיקות מעולם המנטורינג לזוגיות, כפי שלוקטו מספרים ומיועצים שונים ועצות בתחומים כגון: כמה זמן דייט ראשון, מהו אורכה של שיחת טלפון ראשונה, האם להיות ביצ'ית או לא ועוד. בלה: "המוח הקדום בוחר בני זוג בהתאם לסיפור שלא סגרנו עם עצמנו. גם אני הלכתי למנטורים, קיבלתי עצות ולפעמים צחקתי. אפשר לצאת להפגנה, להכיר במקום ושם לקיים דייט. כמובן שאני מקצינה ומציגה באופן סטירי בשיחות עם המנטור. גם בלי המגפה שיש היום אנשים לפעמים מרגישים בדידות ועסוקים בדייטים. בשיר נשאלות שאלות ובשיר יש גם תשובות".

בשיר "פרויד מה נסגר איתך  אח שלי?"  יש התייחסות להבדלים בן גברים לנשים. "השיר נכתב בעקבות סדנה שעברתי אצל המוזיקאי ערן צור, שהמליץ להכניס ציטוט לשירים. השיר מדבר על יצירתיות, קנאה ויש בו קצת על השוני בין גברים לנשים ועל בחירותינו בבני זוג שלעתים מגיעות מהתת-מודע".

השיר "סטרטלק" (https://youtu.be/R0BAdYnhMqM) מוקדש למרים נבו ז"ל, מורתה של בלה לתיאטרון וחברתה האהובה מגיל 13 שנפטרה. "כחודש לפני מותה השמעתי לה את כל שיריי. היא הייתה מאושרת ורקדה עם השלט של הטלוויזיה. השיר הוא בעצם חוזה של אהבה עצמית ופתיחה לעורר שיח. מכיוון שאני לומדת משפטים בקריית אונו, 'סרטלטק' (אוהב אותך בהונגרית), מתחיל בדיני חוזים של אהבה עצמית וכולל מחקר שעשיתי על אהבה עצמית".

"אנחנו לא לבד" (https://youtu.be/euDNxw1G5Fs) הוא שיר של העצמה אישית, שהוקלט בסגנון רוק חסידי משולב עם ברכת הכוהנים שיר, "שמזכיר לנו גם כשקשה אנחנו חלק מחיבור קוסמי ושהתרופה לבדידות היא חברותא וריקוד".

"קוקלה" הוא למעשה הכינוי שסבה של בלה נתן לה בילדותה. "לצליל של שם זה יש רכות עוטפת ושיר של כיף עם שתי גרסאות: רגילה ולחברים. חברה שלי משמיעה ברקע 'קולולו' והחברים שלי הם אורחים בחתונה. הרעיון היה לפתוח את נושא החתונה, לאפשר שיח ולהבין מה רוצים ומה לא. כיף להיפגש עם חברים, לשמוע את השיר הזה ולרקוד לצליליו. בסוף השיר יש אלגוריתמים להצלחה של קשר זוגי".

היכנסו לאתר של בלה בלייכר וקבלו טיפים לפיתוח חשיבה יצירתית
http://www.bellableicher.co.il/

×
דילוג לתוכן